Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.06.2013 03:03 - Политическа безпринципност
Автор: politolog Категория: Политика   
Прочетен: 1148 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 07.06.2013 17:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Политическа безпринципност

 

Новосъздадената политическа обстановка е твърде обичайна, но също така и доста абсурдна. Всъщност както неведнъж съм казвал, ние живеем в държавата на абсурдите. Жалко!
Жалкото е, че половин България излезе по улиците на протести, а по-малко от месец след затихването им, избра да потвърди статуквото чрез вота си.
Вярно, че някой партии останаха извън състава на новото Народно събрание, но това беше лесно предвидимо. По-жалкото обаче е, че никоя нова не влезе. 
Не е ли трагично, че народа е недоволен и очевидно търпението му се е изчерпало, а в същото време не припозна себе си в никоя от роящите се нови партийки? Тези същите, които претендират, че са носители на исканията от протестите, получиха пренебрежимо нисък процент от народния вот.

 Така или иначе, за добро или зло, депутатските банки бяха заети от стари политически субекти. Разпределението на мандатите, доведе до парадоксална ситуация,  при която партията победител на изборите, не може да състави самостоятелно правителство, а попадна и в изолация, като за коалиция дума не можеше да става.
Още по-парадоксалното е, че вероятната коалиция между БСП и ДПС, също не можеше да осигури мнозинство в парламента и да състави правителство. Няма страшно! От АТАКА, услужливо им осигуриха кворум за гласуването на новия кабинет и правителството на БСП и ДПС вече е факт. Но стига  фактология! Няма да гадая и какво накара Волен да е в услуга на доскорошните си смъртни врагове. Нека електората му го съди за прегрешенията.

 Искам да обърна внимание на тази странна симбиоза между БСП, ДПС, а отчасти и АТАКА от историческа гледна точка.

  Да започнем с БСП, която е наследница на БКП. Българска комунистическа партия, наред с другите си прегрешения, проведе и т.нар. Възродителен процес - акт на насилствена асимилация на турското население в България, чрез смяна на  имената.
Между другото, този процес е плачевно неуспешен и недомислиците му са много. Това обаче, не го прави по-приемлив за турското население. Напротив!  То е обидено, капсулова се и години по-късно, след идването на демокрацията, излъчва своя партия - ДПС.
Смело мога да заявя, че успеха на ДПС като партия,  е последица от Възродителния процес проведен от БКП в края на 80-те години.

След преименуването на БКП, сякаш елитите на двете партии внезапно забравиха близкото минало и се прегърнаха. Дългата прегръдка продължи през целия преход, че и до днес.

 Аз лично не виждам никаква логика в това, движението за права и свободи, което сплотява електората си с приказки за Възродителния процес преди години, да е неизменен коалиционен партньор на БСП ?!
Тук май интереса клати феса, а принципите - кучета ги яли!

  Всъщност тя кашата е по-голяма. Партийния елит на ДПС, която инициира връщането на имената на турците, е пряк участник във Възродителния процес.  Ахмед Доган (агент Сава), Юнал Лютфи (агент МУРАД) и  Лютви Местан (агент Павел), както и други техни съпартийци като Рамадан Аталай (агент ВЕРГИЛ), Ахмед Башев (агент МАНОЛ), са основни действащи лица, спомогнали  на опита за насилствена асимилация проведен от БКП.

  През годините обаче, някак свикнахме на тази симбиоза между двете партии и тя не ни впечатлява. Все по-рядко ще се сещаме за корените и на двете партии, а те все по-чаровно си намигат в пленарната зала.

Последните дни станахме свидетели на едно друго намигване към тях, от  съвсем различна по идеология партия - АТАКА.

 Националистическата партия, която е изконен враг на ДПС, която настояваше за обявяването на турската партия за противоконституционна поради етническия си характер, сега даде рамо за съставянето на  кабината "Орешарски", в който ДПС присъства осезаемо.
Дали тази политическа реалност е полезна за България, ще си проличи съвсем скоро. 

 Равносметката обаче е, че вота на хората се подменя. Едва ли има и един симпатизант на АТАКА, който да одобрява случващото се. Едва ли в редиците на ДПС изгарят от желание да са в негласна коалиция с националистите. Едва ли един милион българи са доволни, че вота им се разми измежду десетки малки партии, които не преминаха заветните 4%. Едва ли електората на ГЕРБ е доволен, че въпреки победата на изборите, партията  ще бъде в опозиция.

 Най-вероятно това правителство няма да просъществува дълго, а и да оцелее, то трябва да се замислим на каква цена. Или АТАКА ще го подкрепя и ще извърши политическото си самоубийство, или ще станем свидетели отново на пазаруване на депутати.

И двата варианта са безпринципни и грозни.
Нищо ново!

Бог да пази България!

 




Тагове:   политика,   ДПС,   БСП,   атака,   ГЕРБ,   принципи,


Гласувай:
2



Следващ постинг

1. demograph - Статуквото се самопотвърди чрез измама.!
26.06.2013 02:10
народа"..по-малко от месец след затихването им, избра да потвърди статуквото чрез вота си."
Това ви твърдение е системна грешка. народът никого не е нито избирал, нито неизбирал. Повтаряте подшушванията на Статуквото, което се самоутвърждава и самолегитимира чрез това клише.
По този начин вие сам компроментирате хубавата част от постинга си.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: politolog
Категория: Политика
Прочетен: 25423
Постинги: 4
Коментари: 2
Гласове: 4
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930